Španija je bila dva tedna naš drugi dom. V Valenciji smo
preživeli čudovite trenutke, ki so predstavljali posebno doživetje, obogateno z dragocenimi
izkušnjami. Pridobili smo nova strokovna
znanja in spoznali špansko kulturo. Spoznavali smo sebe, drug drugega in se
naučili prilagajati. Ugotovili smo, da dobro delamo v skupini, urili in
spopolnjevali smo se v rabi angleškega in še posebno španskega jezika.
STROKOVNO DELO
V Španiji je bila ena naših glavnih nalog pridobiti nova
znanja in izkušnje s področja kemije, biotehnologije in mikrobiologije, ki temeljijo na
laboratorijskem delu.
Strokovno delo, ki ga je opravljal Luka, je potekalo v
laboratoriju podjetja ValGenetics,
kjer se ukvarjajo s fitopatologijo, genetiko rastlin in rastlinsko
biotehnologijo. V laboratoriju je pridobil ogromno novega znanja. Iz
različnih vrst rastlin je izoliral DNA, uporabljal je metodo PCR, s katero je
ugotavljal, ali so v določenem vzorcu rastlin prisotni mikroorganizmi. Gelsko
elektroforezo je uporabil, če je želel natančno določiti vrsto mikroorganizma.
Pripravljal je agarna gojišča in pomlajeval rastline tako, da je poganjke iz
starega gojišča odrezal in jih postavil na novo gojišče. Tako so v laboratoriju
pridobili novo čisto kulturo, ki ni vsebovala bakterij, plesni, gliv in
virusov. V vzorcih prsti je ugotavljal prisotnost Agrobacterie, gram negativne
bakterije, ki na rastlinah povzroča tumorje in plesni Phytophora, ki se razlikujejo
od pravih gliv po tem, da namesto hitina vsebujejo celulozo.
Ključna znanja, ki jih je pridobil, so znanje uporabe PCR
metode, izolacija DNA, izolacija DNA z Maxwell robotom, elektroforeza, transplantacija
hitro rastočih delov rastlin na novo gojišče.
V laboratoriju se je sporazumeval v angleškem jeziku, tako
da svoje znanje angleščine obogatil tudi s strokovno terminologijo.
Brina in Lea sta delo opravljali v laboratoriju in
lekarni Viguer. Opravili sta vrsto analiz krvi in urina, opravljali sta tudi
teste nosečnosti. V dveh tednih sta pripravili veliko kapsul za hujšanje,
losjon za sive lase, razkužilo
ter raztopino za zmanjševanje vidnosti kapilar. Pomagali sta tudi pri pakiranju
tablet. Naučili sta se izdelovati kremo za obraz in pomagali pri
polnjenju borove kisline v male plastenke. V laboratoriju sta opravili
antibiograme in ugotavljali odpornost bakterij na različne antibiotike.
Uporabljali sta aparaturo XT – 1800i, s katero sta šteli krvne celice.
Andraž, Nejc in Adis so
delo opravljali v podjetju Anticimex, ki v Valenciji skrbi za čistočo in
urejenost mesta. Ker imajo prebivalci z glodavci, kot so miši in podgane,
velike probleme, podjetje izvaja deratizacijo. Ukvarjajo se tudi z raziskavami
hrane in analizo vode. Pri svojem delu, ki so ga opravljali na terenu, so
spoznali sodobne pristope in tehnike, ki jih uporabljajo pri zagotavljanju
higienskih standardov.
SPOZNAVANJE KULTURE
V Valencijo smo se odpravili polni pričakovanj z željo po
novih spoznanjih in doživetjih. Dodobra smo raziskali Valencijo in njene znamenitosti.
Obiskali smo mnoge sakralne objekte, zgodovinsko pomembne
javne objekte in razstave v muzejih. Kultura nas je spremljala na vsakem
koraku. Ugotovili smo, da so Španci zelo veren narod. Cerkev ali
vsaj kapelica je na vsakem koraku.
Ob vsakodnevnih sprehodih po mestu smo spoznali, da je
Valencia pomembno zgodovinsko, trgovsko in strateško mesto. Obiskali smo tudi
eno največjih tržnic v Evropi.
Med našim bivanjem v Valenciji smo si ogledali živalski vrt
Bioparc, se podali v največji akvarij v Evropi L'Oceanogràfic, raziskali
botanični vrt Jardín Botánico in muzej keramike.
Obiskali smo malo mestece Cuenca, ki leži na približno 1000
metrih. Kljub močnemu dežju, smo
se povzpeli do gradu in si ogledali notranjost bližnje katedrale. Mestece bi
bilo ob sončnem vremenu čudovito, nas pa so obdajali mešani občutki, ker nas je
presenetil sneg. Obiskali
smo tudi narodni park Ciudad Encantada, katerega največja znamenitost so
nenavadno oblikovane skale, ki jih je izklesala narava.
Poskusili smo nekaj tradicionalnih pijač in jedač kot so
orxata, paella, Chocolate con Churros in se pregrešili v okušanju sangrije.
Španijo smo skupaj raziskovali in se izobraževali:
Brina Predalič, Lea Belaj, Nejc Koc, Luka Irenej Pečan,
Andraž Rotar, Adis Škrijelj z mentorico Tatjano Posavec
Komentarji
Objavite komentar