Kaj smo se naučili?


ŠPANIJA – STROKOVNO SPOPOLNJEVANJE DIJAKOV TEHNIŠKE GIMNAZIJE

Španija je bila dva tedna naš drugi dom. V Valenciji smo preživeli čudovite trenutke, ki so predstavljali  posebno doživetje, obogateno z dragocenimi izkušnjami. Pridobili smo nova  strokovna znanja in spoznali špansko kulturo. Spoznavali smo sebe, drug drugega in se naučili prilagajati. Ugotovili smo, da dobro delamo v skupini, urili in spopolnjevali smo se v rabi angleškega in še posebno španskega jezika.

STROKOVNO DELO

V Španiji je bila ena naših glavnih nalog pridobiti nova znanja in izkušnje s področja kemije, biotehnologije in  mikrobiologije, ki temeljijo na laboratorijskem delu.
Strokovno delo, ki ga je opravljal Luka, je potekalo v laboratoriju podjetja ValGenetics, kjer se ukvarjajo s fitopatologijo, genetiko rastlin in rastlinsko biotehnologijo. V laboratoriju je pridobil ogromno novega znanja. Iz različnih vrst rastlin je izoliral DNA, uporabljal je metodo PCR, s katero je ugotavljal, ali so v določenem vzorcu rastlin prisotni mikroorganizmi. Gelsko elektroforezo je uporabil, če je želel natančno določiti vrsto mikroorganizma. Pripravljal je agarna gojišča in pomlajeval rastline tako, da je poganjke iz starega gojišča odrezal in jih postavil na novo gojišče. Tako so v laboratoriju pridobili novo čisto kulturo, ki ni vsebovala bakterij, plesni, gliv in virusov. V vzorcih prsti je ugotavljal prisotnost Agrobacterie, gram negativne bakterije, ki na rastlinah povzroča tumorje in plesni Phytophora, ki se razlikujejo od pravih gliv po tem, da namesto hitina vsebujejo celulozo. 
Ključna znanja, ki jih je pridobil, so znanje uporabe PCR metode, izolacija DNA, izolacija DNA z Maxwell robotom, elektroforeza, transplantacija hitro rastočih delov rastlin na novo gojišče.
V laboratoriju se je sporazumeval v angleškem jeziku, tako da  svoje znanje angleščine obogatil  tudi s strokovno terminologijo.
Brina in Lea sta delo opravljali v laboratoriju in lekarni Viguer. Opravili sta vrsto analiz krvi in urina, opravljali sta tudi teste nosečnosti. V dveh tednih sta pripravili veliko kapsul za hujšanje, losjon za sive lase,  razkužilo ter raztopino za zmanjševanje vidnosti kapilar. Pomagali sta tudi pri pakiranju tablet. Naučili sta se  izdelovati kremo za obraz in pomagali pri polnjenju borove kisline v male plastenke. V laboratoriju sta opravili antibiograme in ugotavljali odpornost bakterij na različne antibiotike. Uporabljali sta aparaturo XT – 1800i, s katero sta šteli krvne celice.

Andraž, Nejc in Adis so delo opravljali v podjetju Anticimex, ki v Valenciji skrbi za čistočo in urejenost mesta. Ker imajo prebivalci z glodavci, kot so miši in podgane, velike probleme, podjetje izvaja deratizacijo. Ukvarjajo se tudi z raziskavami hrane in analizo vode. Pri svojem delu, ki so ga opravljali na terenu, so spoznali sodobne pristope in tehnike, ki jih uporabljajo pri zagotavljanju higienskih standardov.

SPOZNAVANJE KULTURE

V Valencijo smo se odpravili polni pričakovanj z željo po novih spoznanjih in doživetjih. Dodobra smo raziskali Valencijo in njene znamenitosti.
Obiskali smo mnoge sakralne objekte, zgodovinsko pomembne javne objekte in razstave v muzejih. Kultura nas je spremljala na vsakem koraku. Ugotovili smo, da so Španci zelo veren narod.  Cerkev ali  vsaj kapelica je na vsakem koraku.

Ob vsakodnevnih sprehodih po mestu smo spoznali, da je Valencia pomembno zgodovinsko, trgovsko in strateško mesto. Obiskali smo tudi eno največjih tržnic v Evropi.
Med našim bivanjem v Valenciji smo si ogledali živalski vrt Bioparc, se podali v največji akvarij v Evropi L'Oceanogràfic, raziskali botanični vrt Jardín Botánico in muzej keramike.
Obiskali smo malo mestece Cuenca, ki leži na približno 1000 metrih. Kljub močnemu dežju, smo se povzpeli do gradu in si ogledali notranjost bližnje katedrale. Mestece bi bilo ob sončnem vremenu čudovito, nas pa so obdajali mešani občutki, ker nas je presenetil sneg.  Obiskali smo tudi narodni park Ciudad Encantada, katerega največja znamenitost so nenavadno oblikovane skale, ki jih je izklesala narava.
Poskusili smo nekaj tradicionalnih pijač in jedač kot so orxata, paella, Chocolate con Churros in se pregrešili v okušanju sangrije.

Španijo smo skupaj raziskovali in se izobraževali:
Brina Predalič, Lea Belaj, Nejc Koc, Luka Irenej Pečan, Andraž Rotar, Adis Škrijelj z mentorico Tatjano Posavec


Komentarji