Šesti dan: Naši fantje so postali mačke

Ne, ne, naši fantje Adis, Andraž in Nejc v resnici niso postali mačke, pridružili so se namreč ekipi podjetja Anticimex, ki v Valenciji skrbi za čistočo in urejenost mesta. Ker imajo prebivalci z glodavci, kot so miši in podgane, velike probleme, podjetje izvaja deratizacijo. Ukvarjajo se tudi z raziskavami hrane in analizo vode. Danes so jim predstavili delovanje sistemov, ki jih upravlja podjetje.


Brina in Lea sta v laboratoriju opravljali enako delo kot včeraj, pripravili sta več kot tisoč kapsul za hujšanje. Mentorica se je čudila njuni pridnosti in hitrosti pri delu. Dekleti sta s svojim delom zadovoljni, le kakšen stol pogrešata. 


Delovni dan je Luka začel nekoliko drugače kot prejšnje dni, saj se je skupaj s sodelavci odpravil v bližnjo restavracijo, kjer so si privoščili obilnejši zajtrk in ga pojedli v obilici smeha in dobre volje. Ko se je vrnil v laboratorij,  je takoj pričel z delom, in sicer z izvajanjem agarozne gelske elektroforeze, da bi preveril, ali je v vzorcu prisotna bakterija Pseudomonas syringae, gram negativna bakterija s polarnim bičkom,  ki se med rastlinami prenaša z dežjem in v vlažnem okolju pri nižjih temperaturah povzroča rastlinska obolenja. Agarozna gelska elektroforeza je metoda, ki se uporablja za ločevanje DNA in RNA molekul glede na njihovo velikost. Negativno nabite molekule se v električnem polju premikajo skozi agarozni del. Gel je potopil v tris acetatni pufer in v odlite prostorčke v gelu odpipetiral raziskovane vzorce ter kontrolne pozitivne in negativne vzorce. Po končanem procesu je gel osvetlil z UV svetlobo in analiziral rezultate ter potrdil prisotnost bakterije. Za zanimiv zaključek dneva pa je se sodelavko Pilar lotil še ekstrakcije DNA bakterije Xantomonas arboricola iz listov prunusa.
Popoldne smo preživeli v muzeju znanosti in umetnosti, kjer smo odkrivali delovanje možganov, skrivnosti Sredozemskega morja in ugotavljali zgradbo različnih molekul. V muzeju je predstavljena hipotetična odprava na Mars in še mnogo zanimivih interaktivnih vsebin.

 

Komentarji