Peti dan: Luka bo sanjal tipse in epice

Končno sonce!

Luka je svoj dan preživel zelo delovno, kar se vidi iz spodnjega zapisa. 

»Z raziskovalko Pilar sva se takoj lotila dela, saj je na analizo čakalo veliko vzorcev, tako da ni bilo časa za počitek. Glede na vrsto vzorcev sva se odločila za klasičen način izolacije DNA in preverila, če vzorci prsti morda vsebujejo Agrobacterie, gram negativne bakterije, ki na rastlinah povzročajo tumorje, plesni Phytophtora, ki se kot je razložila Pilar, razlikujejo od pravih gliv po tem, da njihove celične stene vsebujejo celulozo namesto hitina. Njihove hife nimajo prečnih sten in diploidna faza, namesto haploidne, prevladuje v njihovem življenjskem ciklu.Phytophthore spadajo med najbolj destruktivne patogene kmetijskih pridelkov in gozdov na svetu. Vzorce sva pripravila tako, da sva v epice (PowerSoil Bead Tube) zatehtala 0,25 g zemlje, dodala pufer C1 in vse dobro premešala z vortexom, kasneje pa sva vzorce centrifugirala. Supernatante sva nato prelila v nove epice (2 mL Collection Tube) in dodala raztopino C2, da bi odstranila nečistoče. Vzorce sva za pet minut inkubirala pri 4 °C in jih potem znova dala v centrifugo. Nato sva supernatante odpipetirala v nove epice in dodala raztopino C3.To je še eden v vrsti že pripravljenih reagentov, ki razgradi različne molekule brez DNA. Vzorce sva znova centrifugirala in odpipetirala supernatante v nove epice, vanje pa dodala raztopino C4 in jih pretresla v vortexu. Raztopine sva dala v epice s filtrom in centrifugirala, da se je DNA ujel v Spin filter. Filtre sva prestavila v nove epice in dodala raztopino etanola C5, ki je prek centrifugiranja sprala preostale huminske kisline in soli. Filtre sva znova prenesla v novo epice in centrifugirala z raztopino C6, ki je omočila silikonsko membrano filtra in sprala DNA v epice. Filter sva nato zavrgla, v tubah pa sva dobila koncentrirano DNA. Kmalu za tem sva pripravila vse potrebno za pripravo gojišča, ga zakuhala in z njim prelila vzorec zemlje ter ga postavila v hladilnik, od koder ga bova vzela čez dva dni v upanju, da se na njem ne bodo razrasle kolonije rastlinam škodljivih bakterij. Liste rastlin sva strla, da bi razbila celične stene in dodala reagent PBS ter ponovila zgoraj opisano izolacijo DNA, da bi ugotovila prisotnost bakterij Xanthomonas, ki povzročajo številne bolezni rastlin.«


Vzorci rastlin pred testiranjem.

Brina in Lea sta delovni dan začeli s testiranjem vzorcev krvi in urina, delo pa nadaljevali v farmacevtskem laboratoriju, kjer sta pripravljali kapsule iz različnih zdravilnih sestavin. Naučili sta se tudi izdelovati kremo za obraz in pomagali pri polnjenju borove kisline v male plastenke.

   

           


Andraž, Nejc in Adis so današnje dopoldne preživeli ob knjigah. Jutri bodo končno spoznali njihovo delovno mesto. Ker so zadnje tri dni iz opravičenih razlogov počivali, jih v naslednjih dneh čaka osem urni delovnik.

Tatjana, Nejc in Adis si bodo zvečer v živo ogledali nogometno tekmo med Valencijo in Real Madridom. Upamo, da Adis ne bo preveč razočaran, če Real Madrid izgubi:).

Komentarji