Enajsti dan: Na terenu

Luka se je že dobro spoznal z zaposlenimi in delom v podjetju ValGenetics. Danes se je najprej lotil priprave agaroznih plošč za gelsko elektoforezo, s katero je preveril uspešnost včerajšnjega kopiranja DNA s PCR metodo. Po končanem postopku gelske elektroforeze, sta s sodelavko iz plošč, obsijanih z UV svetlobo, izrezala dele, kjer so bili želeni odseki in iz njih po posebnem protokolu izolirala DNA. Pripravila sta tudi vse potrebno za kvantitativno PCR metodo, ki za razliko od včeraj opisane konvencionalne, zagotavlja spremljanje pomnoževanja željene DNA v realnem času.
Nejc, Adis in Andraž so se vsak s svojim mentorjem zopet podali na teren, kjer so z njihovo pomočjo preverili higienske standarde v hotelu, pekarni in v tovarni, kjer proizvajajo živilske izdelke. V tovarni so se spoznali s postopki priprave določenih vrst živil in standardi, ki jih morajo proizvajalci upoštevati.

Brina in Lea sta svoj delovni dan preživeli kot običajno. Analizirali sta vzorce urina in krvi, opravili sta antibiogram in ugotavljali odpornost bakterij na različne antibiotike. Uporabljali sta aparaturo za štetje krvnih celic, njune rezultate pa so kasneje preverili v lekarni. Po končanem delu v laboratoriju sta v lekarni pomagali pri izdelavi kapsul, ki zavirajo izpadanje las.

Popoldne smo preživeli v raziskovanju znamenitosti Valencije, saj so organizatorji  pripravili orientacijsko tekmovanje. Po navodilih smo morali poiskati sedem znamenitosti, se pred njimi fotografirati in izpolniti križanko. Rešitev križanke je bil naš končni cilj, ki ga žal nismo dosegli, ker nas je zopet presenetil dež. Umaknili smo se v bližnjo kavarno, si privoščili kavo in čaj ter počakali, da je posijalo sonce.

Ob vrnitivi v hostel smo se lotili šolskih obveznosti. Večer smo preživeli ob pisanju bloga in glasbi.

Komentarji