Deseti dan: Delo, glasba in karte


Luka je tudi tokrat pridno delal in pridobival nova znanja, svoj dan pa opisal takole: »Kot ponavadi so me tudi tokrat v pisarni pričakali zaposleni, ki so polni energije ravnokar začeli svoj delovni dan, in me povabili, da se jim pridružim pri jutranji kavi. Časa za počitek pri njih ni in par pridnih rok jim še kako prav pride, zato sva se s sodelavcem odpravila v prostor,  kjer pripravljajo vzorce za kasnejšo uporabo metode verižne reakcije s polimerazo ali bolj znane pod angleško kratico PCR (Polymerase chain reaction). Metoda verižne reakcije s polimerazo je metoda, ki omogoča kopiranje odsekov DNA s pomočjo encima DNA polimeraze. Običajno se uporablja v raziskovalnih laboratorijih pri zgodnjih fazah obdelave te molekule, za sekvenciranje, za odkrivanje prisotnosti ali odsotnosti določenega gena, za pomoč pri identifikaciji patogenov in pri generiranju forenzičnih DNA profilov iz majhnih količin začetnega vzorca. Ne glede na to, kakšen je vzorec, je postopek dela vedno enak. Dodati moramo pet ključnih sestavin in sicer vzorec DNA, ki ga želimo kopirati, dva kratka odseka DNA, ki sta komplementarna začetnemu in končnemu delu segmenta, ki ga želimo kopirati, nukleotidne baze, ki so potrebne za izgradnjo nove molekule in  encim Taq polimerazo in pufer, ki zagotavlja primerno okolje za potek reakcij. Sam proces je sestavljen iz treh faz, vsaka od teh pa je pogojena s kontroliranimi temperaturnimi spremembami. V prvi fazi zaradi segrevanja na 92 ° C pride do denaturacije dvojne vijačnice DNA, tako da se ta loči na dve enojni verigi. V drugi fazi se temperatura spusti v razpon od 37 °C do 55 °C, kar omogoči prileganje začetnih oligonukleotidov  na matrico. V tretji fazi tempertura ponovno naraste in sicer na 72°C, kar je optimalno za delovanje posebnega encima Taq polimeraze, ki enojni vijačnici doda komplementarne DNA baze in tako tvori novo željeno dvojno vijačnico. Alejander se je izkazal kot zelo dober učitelj, saj mi je na zgoraj opisan preprost način predstavil delovanje sicer  nekoliko kompleksnejšega procesa. Po opazovanju njegovega praktičnega prikaza sem tudi sam lahko začel z delom in ga nadaljeval skoraj ves dan, saj je v vrsti čakalo veliko vzorcev tako, da sva jih sproti pripravljala in zaganjala naprave. kjer kontrolirano potekajo reakcije. Medtem ko so naprave opravljale svoje delo, sem pripravil agarozne gelske plošče za gelsko elektroforezo, ki je zadnji korak v vrsti postopkov in analiz današnjih vzorcev. Za zelo hrupen, a zabaven zaključek dneva je poskrbela sodelavka Pilar, ki se je iz rastlinjaka vrnila s številnimi listi in vejami rastlin.  Da bi razbila njihove celične stene, sva jih natresla v posebne dvodelne vrečke in jih zdrobila s kladivom. Dodala sva PBS pufer in jih postavila v hladilnik, kjer bodo počakali na nadaljno obravnavo. Kar malce utrujen, a zadovoljen z opravljenim delom in pridobljenim znanjem, sem se odpravil proti apartmaju.«

Naprava za izvajanje verižne reakcije s polimerazo
Adis, Nejc in Andraž so se zjutraj odpravili v podjetje Anticimex, kjer so se spoznali s svojimi mentorji in z njimi odšli na teren. Adis je delal v številnih restavracijah in pisarnah, kjer se postavljal pasti za miši in insekte. Vsi so spoznali sodobne pristope in tehnike, ki jih uporabljajo pri zagotavljanju higienskih standardov. 

Brina in Lea sta današnji dan preživeli zelo sproščeno, kajti v laboratoriju ni bilo veliko dela. Opravili sta teste krvi in urina in pripravili nekaj zdravil. 

Popoldne smo vsak po svoje preživeli v centru Valencije, kjer smo izbirali darila za svoje domače in se zopet razvajali z zanimivimi okusi lokalnih jedi. 
Zvečer pa bomo ob klepetu, kartah in glasbi analizirali današnji dan. 

Komentarji