Četrti dan: Končno na delu

Končno smo se zbudili v sončno jutro. Po zajtrku smo trije odšli na delo, kjer smo si prvič oblekli bele halje in nadeli rokavice. Lea in Brina sta v farmacevtskem laboratoratoriju delali analize krvi in urina, pri tem pa sta se spoznali z novimi aparaturami. Kasneje sta pomagali pri pripravi tablet za bolnike.

Luka je že ob 8:30 prispel na delovno mesto v park znanosti v Valenciji. V podjetju ValGenetics ga je toplo sprejela generalna direktorica in ga predstavila sodelovcem, ki se ukvarjajo s fitopatologijo, genetiko rastlin in rastlinsko biotehnologijo. S sodelavko v laboratoriju sta se najprej lotila preprostega, a zelo pomembnega in učinkovitega postopka za iskanje zajedalskih glist v vzorcu zemlje, ki je prispel zjutraj na preiskavo. Po končanem postopku sta se nemudoma lotila izolacije mikrobnega DNA iz istega vzorca zemlje. Uporabila sta metodo IRT tehnologije. Tehnologija omogoča izolacijo zelo čiste DNA, ki se jo uporablja za nadalnje raziskave. Pri svojem delu je uporabil tudi napravo NANOPROM 2000, spektrometer, ki omogoča merjenje in vrednotenje čistosti DNA in RNA. Izolirala sta mikrobni DNA, ujet na filtru črpalke, ki prečrpava vodo v rastlinjaku inštituta. Za čiščenje DNA in RNA sta uporabila avtomatizirano napravo Maxwell. Po sedmih urah dela sta s sodelavko inštituta zbrane podatke zapisala v poročila in preverila verodostojnost podatkov. Zadovoljna z opravljenim delom sta se odpravila novim dogodivščinam naproti.

Ostali so se zavihteli na kolesa in se odpeljali do plaže ter uživali v sončnem dnevu, dokler je še trajal. Pot jih je vodila skozi park, po izsušeni strugi reke Turije. Bili so navdušeni nad arhitekturo stavb v mestu znanosti in umetnosti.

Po kosilu smo imeli voden ogled starega mestnega jedra, takrat pa je kot nalašč začel padati dež. Zatekli smo se v apartma, zatem pa je zunaj kmalu spet posijalo sonce. Kljub muhastemu vremenu, smo dan preživeli v obilici smeha.
Peščeni grad na plaži.


Mesto znanosti in umetnosti.


Med ogledom starega mestnega jedra.Komentarji